accesibility
10 Δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά
   06/11/2020     Hobby , GIFT ideas
10 Δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά

Τα σημερινά παιδιά είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με την χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, tablet, κινητό, τηλεόραση ή υπολογιστή και αυτό γιατί η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας.

Αυτό όμως που εγώ  παρατήρω ιδιαίτερα είναι η έλλειψη φαντασίας. Τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί τόσο στην χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευή και την εύκολη λύση να σερφάρουν στο ίντερνετ που αγνοούν πως είναι να σκεφτείς και δουλέψεις για να πραγματοποίησης ένα δικό σου παιχνίδι.

Οι γονείς πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα, ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι ο καθρέπτης μας. Μπορείτε να προτείνετε στα παιδιά εναλλακτικές για να γεμίσουν το χρόνο τους αλλά θα μπορούσατε να συμμετάσχετε και εσείς οι ίδιοι σε κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες, ώστε να περάσετε χρόνο μαζί τους και να δημιουργήσετε υπέροχες εμπειρίες!! Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες θα τους δώσετε και το έναυσμα για να ανακαλύψουν νέες  δραστηριότητες που μπορεί να λατρέψουν.

Παίξτε κουκλοθέατρο 

Αγοράστε ή δημιουργήστε και μόνοι σας κούκλες για κουκλοθέατρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιές κάλτσες. Ζωγραφίστε της, διακοσμήστε της ώστε να φτιάξετε της φιγούρες που επιθυμείτε. Μπορείτε να φτιάξετε ένα κουκλοθέατρο χωρίς κόστος.. Προμηθευτείτε μια κούτα από κάποιο σουπερμάρκετ ανοίξτε την και κάντε μια τρύπα στην μέση, είναι έτοιμο!! 

Αν το έχετε λίγο παραπάνω, και πιάνουν τα χέρια σας ή το παιδί σας λατρεύει της κατασκευές και την ζωγραφική είναι αφορμή να ασχοληθείτε ακόμα περισσότερο δημιουργώντας επάνω ζωγραφιές, βάζοντας κουρτίνες και δίνοντας του ζωή με χρώματα και παλιά υφάσματα. 

Δημιουργήστε το δικό σας παραμύθι 

Είναι μια δραστηριότητα που έχω αγαπούσα σαν παιδί. Μπορείτε μαζί με το παιδί σας να δημιουργήσετε την δική σας ιστορία δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη αρκεί να μπορεί να φανταστεί εικόνες μέσα από αυτό. Ζητήστε του να σας περιγράψει πως φαντάζεστε τον ήρωα της ιστορίας του. Με κοντά σγουρά μαλλάκια; Με κίτρινο μπλουζάκι και κάρο παντελονάκι; Όπως και αν το έχει στο μυαλό του ζητήστε του να αποτυπώσει σε ζωγραφιές την ιστορία του.. 

Μία ωραία ιδέα είναι να γράφει σε μια σελίδα δύο τρεις γραμμές από την ιστορία και από κάτω να κάνει την ζωγραφιά του. Για να διευκολύνετε τον ή την μικρή μας φίλη μπορείτε να του προτείνετε κάποιες λέξεις κλειδί, για παράδειγμα το μέρος που διαδραματίζετε η ιστορία  ή να του περιγράψετε τον ήρωα ένα κουνελάκι, μια πριγκίπισσα ή ένα χιονάνθρωπο και εκείνοι θα κάνουν τα υπόλοιπα. 

              Τα παιδιά χρειάζονται μια ώθηση και αυτό είναι που πρέπει να τους δίνεται.

Μην ξεχάσετε να κάνετε το εξώφυλλο με τον τίτλο του παραμυθιού αλλά και το όνομα του δημιουργού. 

Φτιάξτε μια εφημερίδα με τα νέα της Οικογένειας

Θα χρειαστείτε:

 - 3-4 λευκές σελίδες Α4

 - μαύρο μαρκαδόρο

 - συρραπτικό 

Βήμα 1: Συρράψτε τις σελίδες

Βήμα 2: Γράψτε με μεγάλα γράμματα  το όνομα της εφημερίδας 

             π.χ. <<Τα Νέα της Οικογένειας Παπαδόπουλου>>, <<Παπαδόπουλου News>>

Βήμα 3: Γράψτε τα νέα τις οικογένεια σας

             π.χ  <<Ο θείος Τάκης ήρθες στο χωριό. Μετά από ένα χρόνο ο θείος Τάκης ήρθε ξανά στο χωριό μας. Μας έφερε δώρα και γλυκά στο κυριακάτικο τραπέζι. >>

Extra Tip: Εμπνευστείτε από  την εφημερίδα που μπαμπά 

Φτιάξτε κολιέ και βραχιόλια από μακαρόνια 

Βρείτε κοντό μακαρονάκι με τρύπα όπως οι πέννες ή το κοφτό μακαρονάκι. Το  μόνο που χρειάζεται είναι να περάσετε από μέσα  λεπτό σπάγκο ή κορδονάκι. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε κλωστή αλλά διπλή ή τριπλή για να είναι πιο γερό το κολιέ ή το βραχιόλι σας. Περάστε τον σπάγκο όπως θα περνούσατε μέσα από μια βελόνα την κλωστή. 

Extra Tip : Ζωγραφίστε τα μακαρόνια σας πριν περάσετε από μέσα τον σπάγκο, σαν να είχατε χρωματιστές χάντρες και κάντε υπέροχους συνδυασμούς. 

Δώστε στο παιδί ένα θέμα για ζωγραφική

Ζητήστε από το παιδί σας να κοιτάξει έξω από το παράθυρο και να σας ζωγραφίσει ότι βλέπει. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και έξω από τα σπίτι. Να δημιουργήσει ζωγραφιές από εικόνες που θα δει σε μια βόλτα ή στην διαδρομή για το σχολείο.

Μικροί μάγειρες: Φτιάξτε ατομικές πίτσες 

Μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας ή τολμήστε να τα αφήσετε να ξεδιπλώσουν μόνα τους το ταλέντο τους στην μαγειρική. Είναι μια δραστηριότητα που θα τα ξετρελάνει. Ετοιμάστε την ζύμη ναι ανοίξτε την σε στρογγυλές ατομικές πίτσες, βάλτε όλα τα υλικά σε μπολάκια τη σάλτσα, το τυρί και άλλα υλικά επιλογής σας όπως μανιτάρια πιπεριές ή ζαμπόν. 

Φροντίστε να έχετε κόψει τα υλικά, για παιδιά μικρής ηλικίας, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με οτιδήποτε αιχμηρό. 

Και αφήστε τα να δημιουργήσουν τις δικές τους πίτσες. 

Μικροί μάγειρες: Εύκολο κέικ χωρίς μίξερ 

Αφήστε τους μικρούς σεφ να δημιουργήσουν μόνοι τους μια συνταγή. Μπορείτε να βρείτε στο ίντερνετ μια συνταγή για εύκολο κέικ το  οποίο δεν χρειάζεται μίξερ και με σχετικά απλά υλικά. 

Ετοιμάστε όλα τα υλικά σε μπολάκια ζυγισμένα ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα μπορούν να τα ζυγίζουν μόνα τους ώστε να μαθαίνουν παράλληλα τα γραμμάρια. 

Γράψτε τις οδηγίες τις συνταγής απλά και κατανοητά για να μπορέσουν τα παιδιά να ακολουθήσουν τα βήματα και δώστε τους την ευκαιρία να γίνουν μικροί μάστερ σεφ.

Παίξτε κυνήγι θησαυρού 

Μπορείτε να γράψετε μερικούς εύκολους γρίφους όπου θα τους οδηγούν από το ένα μέρος του σπιτιού στο άλλο. Στην τελευταία  κρυψώνα μπορείτε να βάλετε ένα δώρο ή γλυκά για να είναι ο τελικός στόχος τους. 

Μια άλλη ιδέα είναι να αφήνεται μαζί με τους γρίφους κομμάτια παζλ ή τουβλάκια ώστε να τα μαζέψουν όλα μέχρι τη τελική  κρυψώνα. 

Παρακάτω σας γράφω μερικές ιδέες για γρίφους που μπορείτε είτε να γράψετε σε χαρτάκια, είτε να τα εκτυπώσετε. 

1. Καλωσήλθατε στο κυνήγι θησαυρού!!!

Έχω τέσσερα πόδια μα δεν είμαι σκύλος. Απολαμβάνεις το φαγητό σου μαζί μου μα δεν είμαι καρέκλα. Τι είμαι;

(κρυμμένο κάτω από το τραπέζι)

2. Το βρήκες!!!! Είναι υγιεινά μα και σοκολατένια. Τα τρως μόνα τους μα θέλουν και παρέα. Κάθε πρωί υπάρχουν στο τραπέζι, σε κουτάκι μέσα ζουν μα τα τρως μεσ' το μπολάκι.  Τι είναι;

(Κρυμμένο μέσα στα Δημητριακά)

3. Είμαι μεγάλο κι άνετο. Με πουπουλένιο στρώμα. Σου κρατάω συντροφιά καλοκαίρι και χειμώνα. Τι είμαι;

(Κρυμμένο στο κρεβάτι)

4. Έχω γράμματα πολλά μα πρέπει να με ανοίξεις. Έχω εξώφυλλο χοντρό για να με ξεχωρίζεις. Την ιστορία μου αγαπάς πιο πολύ από όλες!!! Τι είμαι;

(Κρυμμένο στο αγαπημένο σας βιβλίο)

5. Θόρυβο πολύ θα ακούσεις από μένα. Μιλάω πολύ μα στόμα δεν έχω. Πότε λίγο, ποτέ πολύ αν με κλείσεις και καθόλου. Εικόνες βλέπεις πολλές, σειρές και ταινίες και αν είμαι έξυπνη πολύ ακούς και μουσική.  Τι είμαι;

(Κρυμμένο στην τηλεόραση)

6. <<________, ___________ μου ποια είναι η πιο όμορφη γυναίκα σε όλο το κόσμο; >> Μάντεψε τι είμαι και έλα να με βρεις!!!

(κρυμμένο στον καθρέφτη)

7. Το χειμώνα αν με ανάψεις είμαι καυτό και να με αγγίξεις δεν μπορείς, σκοπός μου είναι να κρατάω το σπίτι σας ζεστό, μα έλα τώρα αμέσως να με βρεις!!!

(Κρυμμένο στο καλοριφέρ ή το τζάκι)

8. Μέσα… έχω κρύο και απ’ έξω φωτογραφίες και ζωγραφιές. Τι είμαι;

(Κρυμμένο στο ψυγείο)

9. Ξαπλώνεις πάνω μου, παίζεις και χορεύεις. Είμαι μαλακό και λεπτό. Έχω 4 γωνίες μα κανέναν δεν χτυπώ. Μια γωνιά μου όμως σήμερα είναι η τυχερή, βρες την όσο πιο γρήγορα μπορείς για να βγάλει  νικητή!!!

(κρυμμένο κάτω από μια γωνιά του χαλιού)

10. Τικ τοκ τικ τοκ.. Τρέχει ο χρόνος τρέχεις και εσύ!!!

(κρυμμένο στο ρολόι)

11. Έφτασες στον τελευταίο γρίφο!!!

Είμαι μεγάλο και λευκό, μ αρέσει στ’ αλήθεια να γυρνώ, έχω ρούχα μέσα μου πολλά και πλάι μου μπόλικα απορρυπαντικά!! Άνοιξε με και θα δεις μέσα μου τι μπορείς να βρεις!!!

(Η απάντηση είναι το πλυντήριο, κρύψτε μέσα του το δώρο ή τα γλυκά που θέλετε να βρουν) 

Φτιάξτε το δικό σας φυτολόγιο

Μπορείτε να αγοράσατε ένα φυτολόγιο από το βιβλιοπωλείο ή να χρησιμοποιήσετε ένα τετράδιο. 

Μια βόλτα στην αυλή ή στην φύση θα δώσει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να μαζέψουν μπόλικο υλικό για το φυτολόγιο τους. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κολλήσουν τα φύλλα που θα βρουν ή το ανθός από ένα λουλούδι και να γράψουν δίπλα το όνομα του φυτού. Αφήστε τα παιδιά να ερευνήσουν και να μάθουν τα ονόματα των φυτών και των λουλουδιών σε βιβλία, στον ίντερνετ ή ρωτώντας συγγενείς και φίλους. 

Αξεσουάρ από χαρτί 

Φτιάξτε μάσκες, καπέλα και γυαλιά από χαρτόνι, χρησιμοποιώντας λίγα υλικά όπως χαρτόνια σε διάφορα χρώματα (υπάρχουν μπλοκ Α4 με χρωματιστά χαρτόνι), ψαλίδι, μαρκαδόρους, λαστιχάκια ή κλωστή ελαστική, συρραπτικό. 

Βρείτε έτοιμες μάσκες στο διαδίκτυο και εκτυπώστε της ή ζωγραφίστε τις εσείς  για τα παιδιά σας. Δώστε τους να τα κόψουν και να τα ζωγραφίζουν. 

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε επίσης καπέλο ινδιάνου χρησιμοποιώντας μια λωρίδα χαρτόνι και φτερά ή Αγίου Βασίλη χρησιμοποιώντας κόκκινο χαρτόνι και βαμβάκι. 

Αυτές είναι μερικές ιδέες  που μπορείτε να προτείνετε ή να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας.

Περάστε χρόνο μαζί τους και δώστε τους χώρο να δημιουργήσουν νέα παιχνίδια και ιδέες για να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους. 

Δώστε τους μια μικρή ώθηση και θα εκπλαγείτε από το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν!!! 

Σχόλια

Log in or register to post comments